— Spanien —

DYC -  Destilerías y Crianza del Whisky Bakom denna fascinerande framgångs-saga hittar vi Nicomedes García Gómez (1901-1989), en entreprenör av sällan skådat slag. Han står bland annat bakom tillkomsten av den mycket kända spanska Osborne-tjuren som täcker delar av det spanska landskapet. Tjuren som är inte mindre än 14 meter hög var från början tänkt som reklam för brandyn som tillverkades av dryckesjätten Osborne. Numera är namnet Osborne övermålat och tjuren uppfattas mer som en nationalsymbol, än reklam för brandy-, sherry- och vinjätten. Den är dessutom k-märkt.

Nicomedes García kommer emellertid gå till historien som något helt annat, nämligen grundaren av Destilerías y Crianza, DYC, Spaniens tveklöst största och dessutom, så småningom, en av världens största whiskyfirmor. Och det är här någonstans det stora misstaget kommer in: den unge herr García skulle nämligen distribuera en stor mängd öl till en klient och lät ölen ligga på fat för vidare färd. Men något går snett och ölen glöms mer eller mindre bort i tre år. När sedan Nicomedes García ska slänga det, bestämmer han sig för att prova det och finner till sin överraskning att det smakar riktigt gott. Tanken föddes alltså redan 1929 men först 30 år senare tar han tag i saken och grundar sitt whiskyimperium.

Mellan den här tiden åker han till Skottland och försöker lära sig allt han kan om whisky, om fat, om malt, vatten, lagring och om kulturen, vilka förutsättningar som gäller. Men när det sedan var dags att iscensätta produktion i Spanien stöter han på problem, i Spanien fick man vid denna tid inte producera sprit på sädesslag. Så småningom vann han förtroende hos myndigheterna och genom en del administrativa finter upphävdes beslutet och dessutom lyckades han få till ett importstopp av bulkwhisky.

Redan samma år, 1959, destillerade han 900 000 liter malt i det nybyggda destilleriet i Palazuelos de Eresma norr om huvudstaden Madrid. Tanken var att göra en skotsk version av whisky, güisqui på spanska, på malt, två destilleringar och med tanke på att denna för den spanska marknaden relativt nya typ av destillat, visade det sig att han låg helt rätt i tiden. Brandyn dominerade visserligen, men i ett modernt Spanien som hade öppnat upp för turism och nya, spännande influenser under inbördeskrigets efterföljande decennier, riktades intresset, i synnerhet bland ungdomen, mot maltdestillatet.

Först 1963, alltså idag 50 år sedan, lanserades den första whiskyn, till ett pris som var en tredjedel av den billigaste importwhiskyn från Skottland. Succén lät inte vänta på sig. Drycken blev ett måste för trendsettarna, det vackra folket i landets storstäder och efterföljarna blev många. När sedan deras slogan »För folk utan komplex« lanserades, var succén närmast total, whiskyn såldes i sådana rekordupplagor att destilleriet inte hann med att producera.

Samtidigt insåg läskindustrin att här fanns pengar att hämta. Än idag lanseras DYC-whiskyn med tillhörande läsk, i många affärer hittar man den enklaste varianten DYC-whisky med sex coca cola-burkar som hängts på flaskan och säljs som ett paket. För en konnässör eller fundamentalist må detta vara att häda, men har man i presens en produktion om 20 miljoner liter, kanske man kan lätta lite på förlåten. Traditionen i Spanien är ju den att whisky dricks med cola och is.

Hur som helst, under 1960-talet, boomen, cashade DYC in så pass att man till och med kunde köpa ett destilleri i Skottland för förtjänsten: Macnab Ltd. Och sex år senare, 1974, släppte man sin första 8-åriga variant, en whisky som höjde DYC:s status bland whiskyentusiasterna både inom och utanför landets gränser. Efter diverse företagstekniska turer ägs DYC idag av företaget Beam Global Spain som har nästan 15 procent av spritmarknaden i Spanien, och kan alltså fira sin 50-årsdag med flaggan i topp.

Och egenheterna består. I synnerhet den att destillera både malt och övriga sädesslag samt majs ihop, något som i princip inte görs på något annat destilleri i whiskyns hemland med undantag av Loch Lomand. Dessutom har man kvar sitt mälteri innanför destilleriets murar, även det ytterst märkvärdigt.

Källa: Allt om Whisky

— Spansk whisky —

Deras kändaste whisky länkade till destillerierna

Copyright © Whiskyinfo, Magnetitvägen 42, 981 40 Kiruna, Alla rättigheter förbehållna
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång