— Belgien —
Goldlys är en whiskyproducent vid familjeföretaget och destilleriet Filliers som tillverkar grainwhisky. Grainwhisky destilleras vanligtvis av vete, majs, råg eller omältat korn och används oftast som bas för blended whisky- alltså sådan whisky där maltwhisky blandas med grainwhisky. Grainwhisky har en lättare smak och karaktär än maltwhisky och är betydligt billigare att framställa än maltwhisky vilket kan vara en förklaring till varför långt över 90 % av all whisky i världen är just grainwhisky.
För att få kallas grainwhisky ska spriten ha lagrats i minst 3 år på ekfat och det är då nästan uteslutande bourbonfat som används. Även om det är rätt ovanligt så förekommer det undantag då även vissa grainwhisky säljs som ren grainwhisky. Den har då oftast lagrats en längre tid, omkring 10-14 år, för att utveckla en mer komplex karaktär.
Goldlys ligger nära staden Gent och är det första destilleriet att börja tillverka whisky i Belgien. Namnet Goldlys kommer från floden Lys vars smeknamn är "Golden river" på grund av dess guldfärgade skepnad som beror på förekomsten av förmultnande linfrön i vattnet. Intill denna 200 km långa flod som sträcker sig från norra delen av Frankrike till Ghent i Belgien ligger även Goldlys lagerhus i Bachte-Maria-Leerne.
Goldlys använder sig av en unik tillverkningsprocess där malten (som består av en väl utvald blandning av spannmål) mals hårdare än vad man vanligtvis gör när man tillverkar whisky. Mäsken får sedan jäsa i stora jäskkar av rostfritt stål som rymmer totalt 80 000 liter och jäsningen pågår mellan 3-5 dagar innan destillering påbörjas. Även destilleringsprocessen är unik då det avviker från det traditionella där grainwhisky destilleras i kolonnpannor. Goldlys pot ale destilleras i en kolonnpanna medan en andra destillering av lågvinet sker i en traditionell pottstill.
Källa: sinnen och nyanser