— Definitioner —

Maltwhisky
Whisky som framställs på traditionellt sätt med kopparpannor. Maltwhisky består till 100 procent av mältat korn och får inte innehålla något annat sädesslag.

Single malt Whisky
De flesta whiskydestillerier producerar single malt whisky. The Scotch Whisky Association definierar single malt så här: den får enbart bestå av 100 procent maltwhisky och den får bara komma från ett enda destilleri. När whisky inte buteljeras som single cask eller single barrel (det vill säga ur ett enda, skärskilt utvalt fat) består den vanligtvis av en blandning av single malts från olika fat med olika alkoholhalt, eventuellt också med olika lagringstid. Denna procedur kallas "vatting" och ger whiskyn kontinuerligt samma karaktär, vilket är nödvändigt eftersom innehållet i de enskilda faten kan variera rätt avsevärt. Märk väl att det fortfarande rör sig om maltwhisky från samma destilleri. När man blandar whisky med olika lagringstider är det bara den yngsta whiskyns ålder som får anges på flaskans etikett. I regel destilleras single malt i pot stills, kupolformade kittelpannor av koppar. Single malt är emellertid inte enbart en produkt från Skottland. Fram till andra världskriget producerades den även i Irland i stor stil. I dag börjar man sakta återgå till den traditionen på den gröna ön. Och nästan överallt i världen där whisky produceras finns det företag som framställer single malt efter skotsk förebild.

Cask Strength Whisky
När det står Cask Strength på en flaska betyder det att innehållet är taget direkt från tunnan (=cask) utan att spädas med vatten. Den är inte heller kylfiltrerad.

Single Cask Whisky
När det står Single Cask på en flaska betyder det att innehållet kommer från ett enda fat. Eftersom lagrings- processen alltjämt är höljd i dunkel kan två likvärdiga tunnor, lagrade bredvid varandra, med samma sprit ge helt olika resultat. Ofta är det oberoende buteljerare som köper enstaka fat från destillerier. Om dessa är exceptionellt bra eller om det bara finns ett fåtal kan dessa buteljeras som Single Cask. Det går alltså att göra riktiga fynd men även motsvarande bottennapp.

Vatted malt Whisky
Att en whisky är vatted betyder att det ingår maltwhisky från fler än ett destilleri som blandats. Syftet är att den skall få enspeciell karaktär. Efter att de olika sorterna blandats ligger den och "gifter ihop sig" så kallad "marrying". Vatted är en relativt ovanlig whiskysort.


Pure malt Whisky

En beteckning som talar om att innehållet enbart är maltwhisky. Ett annat ord för vatted malt.

Pure pot still Whiskey
Denna Irländska whiskeyvarianten har egentligen funnits sedan början av 1700-talet, då man blandade omältat och mältat korn och destillerade det i pot stills, kittelpannor. Det var från början ett sätt att komma undan de höga skatterna på malt. Men snart upptäckte whiskeydestillatörerna att det nya förfarandet resulterade i en fantastisk whiskey, som så småningom blev världsberömd som pure pot still whiskey. Numera spelar den visserligen inte lika stor roll som förr men har fortfarande en trogen beundrarskara. Trots den vitt spridda uppfattningen att man bara gör bourbon i USA finns här mängder av varianter som vanligtvis kallas för straight whiskey.

Grain Whisky
Enligt skotsk definition måsta grainwhisky (sädeswhisky) komma från ett så kallat graindestilleri. Grainwhisky tillverkas i normalfallet av majs, vete, råg och/eller mältat eller omältat korn. Korn är det i särklass dyraste sädesslaget. Det behövs faktiskt upp till 20 procent korn, eftersom bara kornet ger de nödvändiga enzymer som får stärkelsen att omvandlas till socker. Grainwhisky görs i en kolonnpanna som kan producera stora mängder sprit till ett billigt pris. Kolonnpannan uppfanns 1831 av irländaren Aeneas Coffey. Destillerier som tillverkar grainwhisky är stora fabriker och liknar inte alls de ofta pittoreska maltdestillerierna. Grainwhisky mognas mycket snabbare än maltwhisky och är så gott som alltid blandad. Den Irländska grainvarianten är oftast lättare och har en alkoholhalt av 94,8 volymprocent vid den första destillationen. Det är mycket ovanligt att single grainwhisky butlejeras eftersom merparten används till whiskyblandningar.  Ett vanligt graindestilleri producerar i snitt ca. 40 miljoner liter per år vilket kan jämföras med maltdestilleriets 2-3 miljoner.

Blended Whisky
En blandning av flera olika grainwhisky och maltwhiskysorter. Grainwhisky framställs i stora kolonn-pannor vilket är en mycket effektiv och billig process som ger stora mängder destillat. Nackdelen är att den smakar mycket mindre. Maltwhisky är en mycket långsammare process och vars resultat är mycket smakrikare. En vanlig fördelning är 60% grain och 40% maltwhisky. Det är ovanligt att dessa lagras någon längre tid och oftast har de lagrats runt fem år. Några kända märken är Famous Grouse, Johnnie Walker, Grant´s, Bells och Chivas Regal.

Blended Malt Whisky
Single malt whisky från olika destillerier som blandats. Kallades förr för vatted malt (se ovan)

De luxe blended Whisky
En finare blended som innehåller mera maltwhisky än en vanlig blended. Den kan även vara lagrad lite längre.

Bourbon Whiskey
Whisky gjort på minst 51, högst 80 procent majs. Resten utgörs av en blandning av omältat och mältat korn, vete eller råg. Har lagringstiden varit kortare än fyra år måste detta anges på flasketiketten. Kommer ursprungligen från USA. Faten som används röks på insidan innan de används. De används bara en gång för att sedan skeppas över till europa. Kentycky är det dominerande området för framställning av bourbon, men den kan tillverkas vart som helst inom USA för att få kallas bourbon.

Tennessee Whiskey
En whiskeytyp som påminner om bourbon (måste innehålla minst 51% majs) men som bara produceras i Tennessee. Däremot står det inte i lagbestämmelsena att man är tvungen att använda majs. Vad emmertid gör Straigt Tennessee så speciell är den extra process som kallas "Lincoln County Process". Då filtreras whiskey genom ett tre meter tjockt lager träkol innan den tappas på fat och lagras.

Rye Whiskey
Den kanske mest ursprungliga whiskeyn från USA. Måste göras på minst 51% råg och där de andra sädesslagen vanligtvis är majs och mältat korn. Det finns också enstaka rye whiskies som är gjorda till 100% av råg. I övrigt är bestämmelserna desamma som för bourbon. Rye whiskey är oftast mindre kraftig och mindre söt än bourbon samt kryddigare och fruktigare.

Wheat Whiskey
En ganska ovanlig typ av amerikansk whiskey. Måste göras på minst 51% vete och där de andra sädesslagen vanligtvis är majs och mältat korn. I övrigt är bestämmelserna desamma som för bourbon och rye.

Corn Whiskey
Men är inte straight corn (corn = majs) samma sak som straight bourbon? Svaret är faktistk NEJ. Straight corn whiskey måste uppvisa minst 80 procent majs och lagras sällan längre än några månader (ibland bara någon vecka), antingen på nya ekfat eller på fat som tidigare innehållit bourbon. Det finns också en så kallad corn spirit, alltså majssprit, som används till framställning av blandwhiskey, men den har inte på långa vägar samma kvalitet som grainwhiskey.

Irländsk Whiskey
I lagen föreskrivs att irländsk whiskey måste vara tillverkad i Irland och ska ha lagrats där i minst tre år.

Canadian Whisky
I Canada säljs små mängder single malt whisky och även ren rye whisky men den större delen är blended whisky. Reglerna i Canada är betydligt mindre strikta än i USA och en blend kan innehålla en whisky som vanligtvis destillerats på råg och kanske med tillsats av något annat sädesslag. När den är färdiglagrad blandas den med en mer neutral grain whisky som har destillerats av en blandning av olika sädesslag (råg, majs, korn, vete). Spriten destilleras i kolumnpannor istället för pot stills och måste lagras i tre år för att få kallas whisky men till skillnad från USA behöver det inte ske på nya ekfat.

Indian Whisky
Såväl malt whisky som grain whisky produceras i Indien och då sker det med i stort sett samma metoder och råvaror som I Skottland eller resten av Europa. Den aboslut största delen av whiskyn från Indien däremot, tillverkas med melass som bas istället för någon form av spannmål. Av denna anledningen får den inte säljas inom EU med benämningen whisky.


Copyright © Whiskyinfo, Magnetitvägen 42, 981 40 Kiruna, Alla rättigheter förbehållna
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång