— Skottland —

Scotch malt whisky brukar grupperas enligt olika regionala kategorier. De vanligaste regionerna är Speyside, Highland, Campbeltown, Islay, Islands och Lowland. Det är även vanligt att dess delas in i underkategorier. De här grupperingarna finns till på grund av geografisk lämplighet snarare än stilmässig likhet. Inom varje gruppering finns stor variation vad gäller whiskysorternas karaktär, vilket är en av de faktorer som gör scotch malt whisky så facinerande.

Speyside
Mer än hälften av Skottlands 89 verksamma destillerier av malt whisky ligger i Speyside i nordöst. För många hängivna är Speyside whiskyregionen framför andra.

Speyside blomstrade på 1800-talet när blended whisky började bli alltmer populär. Den lena och förhållandevis subtila karaktären hos många Speyside malt whiskys gjorde att den passade perfekt till whiskygroggar som var avsedda att intas på herrklubbar och officerarnas tillställningar runt om i det brittiska imperiet. Hela 12 destillerier byggdes i Speyside bara under 1890-talet.

Speyside är fortfarande den plats där många av de största whiskysorterna kommer ifrån, som till exempel Glennfiddich, Glenfarclas, Glen Grant, The Glenlivet och Tha Macallan. Stilmässigt finns stor bredd hos speyside whiskys eftersom man finner allt från lätta, lena och blommiga sorter som Knockando och Cardhu till tyngre, mer komplexa och sherryaktiga whiskys som Mortlach och The Macallan.

Highland

Enligt gammal skattelagstiftning destilleras Highland malt whiskys norr om den linje som sträcker sig från Greenock på Firth of Clyde i väst till Dendee på Firth of Tay i öst. Whiskykommentatorer delar ofta in den omfattande Highlandregionen i mondre underkategorier ino vilka det kan finnas stilmässiga likheter. Det är inte ovanligt med referenser som Northern, Western, Eastern och Southern Highland när man talar om whiskyproduktionen i detta område.

Geografiskt omfattar Highlandområdet Skottlands nordligaste fastlandsdestilleri i Pulteney i Caithnesshamnen i Wick och även dess västligaste destilleri i Oban. Intressant nog är dessa två väldigt lika varandra till sin karaktär trots att destillerierna ligger väldigt långt ifrån varandra geografiskt. Båda är nämligen förhållandevis torra och har en stänk av havssalt i smaken.

Några av de främsta Highland single malt whiskysorterna, även om de sinsemellan är väldigt olika, är den komplexa Clynelich från Sutherlands östkust, Dalwhinnie, Royal Lochnager, Glengoyne, Aberfeldy och Edradour. Edradour har länge stoltserat med att vara Skottlands minsta destilleri och det ligger nära den populära semesterorten Pitlochry i Perthshire. 

Campbeltown
En gång i tiden var detta whiskyns huvudstad i Skottland med hela 21 fungerande destillerier på1880-talet. Campbeltown ligger i närheten av den sydligaste delen av den avlägsna Kintyre-halvön i Argyllshire.

Under destilleringens guldålder i Campbeltown tenderades dess whiskys att stilmässigt ha fyllig kropp, vara tunga, rökiga och i vissa fall, när kvalitet fick stå tillbaka för kvantitet på 1920-talet, även beskrivas som en "stinkande fisk".

Idag är Campbeltowns whiskyindustri bara en skugga av sitt forna jag och de enda destillerierna som fortfarande är i bruk är Springbank, Glen Scotia och Glengyle. Springbank har emmelertid fortfarande rykte om sig som en klassisk malt whisky av högsta kvalitet. I Glengyle återupptogs destilleringen år 2004 efter att produktionen hade legat nere i nästan åttio år.

Det är först på senare år som den skotska whiskyföreningen har återinfört Campbeltown som en egen whiskyregion. Tidigare räknades den som en underkategori inom Highlandregionen.

Islay

Om Campbeltown tidigare var Skottlands whiskeyhuvudstad är Islay utan tvekan dess "whiskyö". Här finns åtta operativa destillerier. Den senaste etablerade destilleriet är Kilchoman som är en jordbruksbaserad verksamhet som påbörjade sin produktion år 2005.

Islays single malt whiskys var till en början avsedda för blended whiskysorter men under de senaste årtiondena har Islays single malts blivit väldigt populära och trendiga. Whiskysorter som Ardbeg, Bowmore, Lagavulin och Laphroaig har alla fått något av en kultstatus bland hängivna whiskydrickare. En av de senaste framgångshistorierna i Islay har varit återupptagandet av Bruichladdich destilleriet som öppnade på nytt år 2001 efter många års tystnad.

Islays whiskys anses ofta vara de mest tydliga och distinkta av alla skotska whiskys. De är kända för sin rökiga och medicinska karaktär. Naturligtvis är det stor stilmässig skillnad mellan Kildalton destillerierna på Islays södra kust, (Ardbeg, Laphroaig och Lagavulin) och de mildare och mindre dominanta sorterna som produceras längre norrut som t.ex. Caol Ila och den väldigt mila och lätt rökiga Bunnahabhain.

Islands

Islands, som består av öarna Mull, Jura, Skye och Orkney räknas ofta inte som en egen region utan som en del av Highlands. Trots detta är den värd en egen rubrik då dessa whiskies skiljer sig från alla andra med sin stora personlighet och speciella karaktär. Denna whisky är otämjd, ofta kraftigt rökig och torvig. Många menar att whiskyn även har jod- och tångaromer, vilket förklaras av att whiskyn lagras så nära havet. Detta är med andra ord en kategori med stor bredd. Den väldigt eleganta och delikata Arran malt whisky har t.ex. väldigt lite gemensamt med Tallisker.

Lowland

Lowlandregionen ligger söder om den teoretiska gräns som går Greenock och Dundee och som skiljer Highlands från Lowlands. Historien har inte varit snäll mot det här området och idag är det bara Auchentoshan nära Glasgow, Bladnoch längst bort i västra Galloway och Glenkinchie söder om Edinburgh som finns kvar. Det finns även ett väldigt litet, lantbruksbaserat destilleri i Daft Mill i Fife som gav nytt liv åt Lowlandsregionen då destilleriet öppnade år 2005.

Många whiskykännare anser att Rosebank, som ligger i närheten av Falkirk, var det bästa Lowlanddestilleriet. Men sorgligt nog blev de offer för ett stort reformprogram på 1980-talet som gjorde att destilleriet förlorades.

Stilmässigt tenderar Lowland whiskys att vara förhållandevis lätta i kroppen, mer som aperitif whiskys p.g.a. deras delikata, mjuka och gräsaktiga aromer och smaker.

Länk till skottlands whiskykarta https://www.maltmadness.com/whisky/map/scotland/

Copyright © Whiskyinfo, Magnetitvägen 42, 981 40 Kiruna, Alla rättigheter förbehållna
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång