— Kanada —

Kanadensisk whisky påminner i mångt och mycket om amerikansk whiskey, då produktionsförfarandet i stort sett är likadant - man destillerar främst ifrån majs, men även med vete råg och rågmalt. Väldigt sällan är kanadensisk whisky av typen straight, utan istället är de så kallade blends.

Många blends innehåller flera rye whiskey, och därför producerar varje destilleri ofta flera sorter. Man producerar också en bourbonliknande whisky samt typer av corn whisky för att använda i sina blandningar. Generellt sett används ungefär 20 olika sorter till en blend. Kombinationerna kan vara väldigt skiftande och är alltid hemliga, t.ex. kan trippeldestillerad malt blandas med enkeldestillerad kornwhisky o.s.v.

Den tydligaste egenskapen i Kanadas whisky är den milda smaken. Mildheten beror på att en stor del av whiskyn ofta består av mycket ren, neutral sprit med kort fatlagring. Smaken har ofta lite kryddiga och bittersöta inslag, och även vissa nyanser av söt vaniljsmak - men är i det stora hela ofta ganska mjuka i sin karaktär. En annan sak som skiljer kanadensisk whisky från andra är att den får innehålla upp till 9,09 % smaksättning, till exempel sherry, rom eller fruktvin.

Dock, om whiskyn ska säljas inom EU får den bara vara gjord på spannmål. Detta löser producenterna genom att separera spriten vid olika alkoholhalter och blanda den så lik det kanadensiska originalet som möjligt. Minimilagringstiden för kanadensisk whisky är tre år på ekfat.

 Även till Kanada kom whiskykulturen med skotska, och även irländska, immigranter - merparten av alla kanadensisk whisky produceras i de östra delarna, nära gränsen mot USA.

Det var faktiskt tack vare USA:s förbudstid som kanadensisk whisky fick sitt uppsving, då den illegalt smugglades in i USA - inte sällan hjälpte destillerierna till genom att tappa whiskyn på flaskor och burkar som till synes innehöll helt andra varor.

Redan på 1700-talet, i samband med den ökande spannmålsodlingen, tillverkades whisky i Kanada. Då - precis som i dag - låg de flesta sädesfälten och destillerierna i södra delen av staten Ontario, vid de stora sjöarna. I dag är kolonndestillation det mest använda i Kanada men en lång rad olika destillationspannor används, både stora och små. Det finns till och med en gammal Coffeypanna i produktion.

— Kanadenisk whisky —

Deras kändaste whisky länkade till destillerierna

Copyright © Whiskyinfo, Magnetitvägen 42, 981 40 Kiruna, Alla rättigheter förbehållna
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång