— Mäskning —

När malten har fått vila i några veckor ska den malas till ett grovt mjöl som vi kallar gröpe. Det är viktigt att sammanställningen mellan fint mjöl, krossad malt och skaldelar blir rätt för att mäskningen ska fungera Den vanligaste fördelningen när man maler är att man vill få ut 10% mjöl, 70% gryn och 20% skal.

Nästa steg är mäskningen (mashing) där man ska dra ut sockret från malten. Den försiggår i en mäsktunna (mash tun) där man häller i gröpen (grist) som den malda malten kallas för att sedan fylla på med vatten som håller mellan 65 och 85 grader i olika omgångar. Hela mäskningen kan ta cirka 2-6 timmar och den sockerhaltiga lösningen man får ut kallas vört (wort). Till största delen består den av kolhydrater, framförallt jäsbara sockerarter som maltos.

Nästa steg i tillverkningen är jäsningen!
Copyright © Whiskyinfo, Magnetitvägen 42, 981 40 Kiruna, Alla rättigheter förbehållna
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång