— Irland —

Länge var whiskey (jupp, stavas med ett "e" på Irland) från den gröna ön den whiskey/whisky som såldes mest över hela världen, men under de senaste drygt hundra åren har irländsk whisky fått se sig omkörd av sina skotska grannar - med råge. Idag finns strax under tio aktiva destillerier på Irland men fler planeras öppnas i framtiden och irländsk whisky verkar vara på uppgång igen, vilket känns roligt. Oftast kännetecknas whiskeyn av att den är blommig, fruktig, kryddig och lätt. Det finns rökig whiskey, men den är inte så vanlig och den kändisen på den fronten heter Connemara (Kilbeggan Distilling Co) vilket är en rökig, irländsk singelmalt.

De två främsta skillnaderna mellan skotsk whisky och irländsk whiskey är att irländsk whiskey tillverkas av både mältat och omältat korn, samt att spriten destilleras tre gånger (trippeldestillation). Att blanda mältat och omältat korn i så kallade "pot stills" (kittelpannor) var från början ett sätt att smita undan skatt men när man upptäckte att detta tillverkningssätt gav smakmässiga fördelar fortsatte man göra whiskey på detta sätt, och detta är en sak som ger irländsk whiskey en egen stil. Det finns även irländsk singelmalt, och denna är gjord helt och hållet av mältat korn av ett enda destilleri där man använt antingen kittelpannor eller kolumnpannor under själva destilleringsprocessen. Det finns även så kallad "Grain Irish whiskey", och denna typ av whiskey är gjord av en eller flera slags sädesslag som exempelvis korn, råg, majs, vete eller havre. "Blended Irish whiskey" är fortfarande en stor del av all den irländsk whiskey som produceras och består oftast av en blandning mellan irländsk singelmalt och grain whiskey.

Det finns vissa lagar som gäller för att en whiskey ska få lov att kalla sig för irländsk, och dessa är:

  • den måste vara destillerad och lagrad på Irland eller Nordirland
  • den måste ha destillerats med hjälp av jästfermentering till en alkoholhalt lägre än 94,8% från sädeslag så att dessa har fått ge drycken smak
  • den måste ha lagrats i minst tre år på träfat som inte får överstiga 700 liter i volymkapacitet
  • är den en blandning av olika typer av destillat (exempelvis singelmalt och grain) eller olika singelmalt från olika destillerier måste den kallas för "blended Irish whiskey"

— Irländsk whiskey —

Deras kändaste whiskey länkade till destillerierna

Copyright © Whiskyinfo, Magnetitvägen 42, 981 40 Kiruna, Alla rättigheter förbehållna
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång