— England —
När St. George's distillery i Norfolk kom on stream i december 2006 var det första gången på mer än hundra år som ett destilleri med fokus på whisky startades i England. Eller, redan några få år tidigare hade faktiskt Healys fyllt några fat, men där är produktionen inte alls på samma sätt fokuserad på whisky. Under det sena 1800-talet fanns det något tiotal engelska whiskydestillerier; det var dock då som nu främst produktion av gin som England var känt för. Numera är det med England som med så många andra länder, att whiskydestillerierna växer upp som svampar i jorden, med ett femtontal aktiva destillerier 2017; att produktionen är liten och hantverksmässig; att det är entusiaster snarare än stora ägarkonglomerat som startar och bygger destillerier. I jämförelse med till exempel Australien är i alla fall en del av destillerierna något större, och till skillnad från till exempel Tyskland har de engelska destillerierna huvudfokus på whiskyproduktion, även om andra spritsorter också produceras för extra inkomster.
Engelska destillerier uppvisar dels traditionellt "skotska" inslag, med en tydlig dominans av traditionella kopparpannor för de större destillerierna, men man kan också ana den kreativa friheten som finns i att inte behöva följa Scotch whisky regulations 2009. Adnams Copper House, London distillery och Spirit of Yorkshire är alla exempel på destillerier med pannor eller kombinationer av pannor som inte skulle vara godkända för maltwhiskyproduktion hos Englands norra granne.
Källa: Denna information är från David Tjeders whiskyblogg, ta gärna en titt på hans sida också, klicka bara på denna länk: tjederswhisky.se