— Finland —
Finlands whiskyhistoria började i början på 2000-talet, närmare bestämt 2001 då det första finska singel malt destilleri såg dagens ljus i Hunter´s öl bryggeri, den whiskyn heter Old Buck. Det började som ett micro-bryggeri vilket innebar att produktionen inte var något man slog sig för bröstet.
De första 100 flaskorna såldes för dyra pengar till vänner och bekanta men då fick det en alldeles egen whiksy som hade en rejäl styrka på hela 70%, i mitt tycke alldeles för starkt och jag har svårt att tro att man verkligen kan njuta av dropparna.
Old Buck är en single maltwhisky som tas fram med traditionellt skotska metoder men med finska råvaror. Malten är lätt rökt och whiskyn lagras på Bourbon och sherryfat i det lilla bryggeriet i Lahit.
Ett annat och kanske en mer välkänd whisky är Teerenpeli (flirt) som också började i Lahti med en restaurang och den följdes av flirtrestauranger i både Helsingfors och Tampere. 1995 stardade ägarfamiljen ett mikrobryggeri i Teerenpelirestaurangen i Lahti som producerade öl, och man gjorde det framgångsrikt också.
Det nya Teerenpeli Brewery & Distillery öppnade i augusti 2002 i ytterligare en familjeägd restaurang som dock inte heter "flirt" utan Taivaanranta (skyline). Det är ett traditionellt pot still-destilleri som har en årlig kapacitet på omkring 200 000 liter varav 15 000 liter blir whisky.