— Frankrike —
De Distilliry Menhirs är ett litet familjeföretag som ligger på gränsen till Bretagne. Destilleriet har sedan 1986 producerat ett urval av klassiska franska alkoholdrycker. För att ta ut svängarna i produktionen av whisky har man tagit till djärva grepp, vem har provad whisky producerat av bovete? Ja, du läste rätt alltså spannmålet till dessa whiskys är bovete. Detta gör att även dessa två prover hamnar en bra bit utanför den traditionella kartan av whiskysmaker.
Destilleriet menar att med bovete fås en rundare, mindre fyllig och lättare whisky. Detta skall också göra att årgångarna av EDDU skall präglas av blommighet, fruktighet samt vara kryddig och nötig.
Även för ett udda whiskyland som Frankrike är Brenne kanske den märkligaste producenten av alla. Det finns få andra europeiska länder med fyra egna destillerier som alla har blickarna riktade mot utlandet - bisarrt nog har bara England en sådan ambition med Sverige i kölvattnet. Därtill finns det få gemensamma nämnare mellan destillerierna. De tre baserade i Bretagne har inte ett gott ord att säga om varandra och Brenne är en helt annan femma.
Till att börja med ligger det i Cognac, där det förmodligen är kriminellt att prata om whisky överhuvudtaget. Destilleriet har inte ens ett namn, och är del av en gårdsproduktion där man också tillverkar - just det, cognac. Smaken är dessutom fjärran från det man vanligen förknippar med singelmalt whisky.
Brenne görs från ax till limpa vid ett litet, inte ens namngivet, gårdsdestilleri i Cognac och beroende på kornskördens storlek producerar runt 30 fat per år där samtliga är allokerade till USA. En av orsakerna att det blivit en sådan hit är kanske just det faktum att den inte smakar särskilt mycket som maltwhisky.