— Japan —
I Japan har whisky producerats i snart ett sekel, men trots detta är det först och främst på senare år som den japanska whiskyn börjat få genomslag utomlands.
I Japan stavas whisky just "whisky" och inte "whiskey" - detta för att den anses ligga närmare i smaken till den skotska whiskyn än den irländska eller amerikanska whiskeyn. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att det var just i Skottland som den japanska whiskyns fader, professor Masataka Taketsuru, först fick upp ögonen för drycken år 1919. Egentligen var Mastaka i Skottland för att studera organisk kemi vid universitet i Glasgow, men förutom whisky hann han också få upp ögonen för en lokal skönhet, Jessie Roberta Cowan. Trots protester från bådas familjer gifte de sig 1920
Snart efter äktenskapet flyttade Masataka och Jessie tillbaks till Japan, där Masataka påbörjade byggnationen av japans första whiskybryggeri, på uppdrag av vintillverkaren Shinjiro Torii. Direktör Torii hade påbörjat vad som så småningom skulle bli en ansenlig förmögenhet genom det sötsliskiga vinet Akadama, vars största förtjänst egentligen var att flaskorna, till skillnad från konkurrenternas, inte exploderade på grund av efterjäst medan de stod på varuhyllorna.
Platsen för distilleriet valdes under största omsorg och till slut föll lotten på Yamazaki, strax utanför Kyoto. Yamazaki är känd för sina rena bergsfloder vars vatten fraktades till de kejserliga villorna i Kyoto redan på medeltiden. 1923 var destilleriet på benen och efter 6 års lagring och en hel del experimenterande var både professor Masataka och direktör Torii slutligen nöjda med sin whisky, som släpptes under namnet Suntory. En japansk vandringslegend hävdar att direktören fick namnet till whiskyn helt enkelt genom att slänga em stavelserna i sitt namn - dvs. Torii-san, om man lägger till det klassiska hederssufflixet.
Suntory whiskyn fick dock kämpa i uppförsbacke då smaken till en början inte riktigt föl ljapanerna i smaken. Detta föranledde Torii till att försöka anpassa whiskyn till de lokala smaklökarna, något som inte föll i god jord hos professor Masataka som hellre ville komma så nära smaken hos hans älskade scotch som möjligt. Masataka, som Torii ansåg vara för envis i sin strävan efter den perfekta smaken, blev förpassad till ett ölbryggeri i Tokyo.
1934 lämnade Masataka Suntory och startade tillsammans med sin fru sitt eget whiksydestilleri i norra Japan - i Yoichi, Hokkaido, vars klimat Masaka menade låg allra närmast det skotska. Detta whiskymärke fick namnet Nikka. Än idag är Nikka och Suntory de två största whiskyprodukterna i Japan.