— Tillbehör —
Whiskyglas "tumlare" - När man bara vill koppla av och njuta av en god dram så föredrar många ett vanligt whiskyglas eller "tumlare" som det även kallas. Den lämpar sig egentligen inte speciellt bra för whisky-provning eftersom mycket av doften försvinner genom den breda öppningen. Somliga hävdar dock att dessa "tumlare" är bättre för att bedöma färgen på whiskyn. Färgen kan faktiskt säga en del om whiskyn. Spektrumet går från blekt halmgul via gyllene till mörkt bärnstensfärgad. Singel Malt som mognat på bourbonfat är oftast mycket blek. När sherryfat används för att lagra whisky blir ofta färgen mycket mörkare. Whisky blir också mörkare ju längre den lagrats. Dock är det inte idag lika lätt att bedöma en whisky via färgen då många producenter tyvärr väljer att färga whiskyn, så att den skall se mer aptitlig ut. Så med andra ord är det nog inte så bra att döma whiskyn från dess färg...
Whiskyprovarglas - Riktiga whiskyprovarglas, de kallas ibland för "tasting glasses" eller "sniffers", är tulpanformade glas som är lite kupade nedtill med en smal öppning upptill. Med ett sådant glas kan du snurra runt whiskyn ordentligt så att doftämnena frigörs och koncentreras i den avsmalnande öppningen. Har du inte sådana glas går det även utmärkt att använda vanliga konjakskupor eller små vinprovarglas.
Is och vatten - Vatten bör finnas med vid en provning för att whiskyn skall kunna späs ut efter önskemål då alkoholen i whiskyn binder doft och smak och även fungerar som bedövningsmedel. Späder man däremot ut whiskyn med lite vatten utan kolsyra så frigörs doft- och smakämnen utan att whiskyns karaktär försvinner. Oftast räcker det att tillsätta några droppar vatten i en outspädd whisky, cirka 20 procent, beroende på whiskysort och smak. Däremot bör man inte ha is i whiskyn eftersom isens kyla dödar både smak och doft. Av samma anledning bör man inte förvara sin whisky i kylskåp. Rumstemperatur är att föredra.
Pipett - En pipett används för att med lätthet dosera vatten eller andra vätskor i ditt glas. Ett utmärkt sätt att späda ut whiskyn med önskad mängd.
Mätglas - Ett stadigt måttglas för att kunna dosera rätt framför allt vid whiskyprovnignar, skaffa gärna en som rymmer upp till 10 centiliter med måttangivelserna på 2, 4, 6, 8 och 10 cl.Vitt bröd - Torra lättsaltade kex är utmärkta för neutralisera.
Mörk choklad - Att ha en smakneutraliserare är också bra då man ska prova flera whiskies samma kväll.
Cigarr - En cigarr kan göra att man hitta flera smaker.