— Ordlista —
A, B, C, D E, F, G, H I, J, K, L M, N, O, P Q, R, S, T U, V, W, X Y, Z, Å, Ä, Ö
U
Uisge Beatha: Det gaeliska namnet för whisky som gjorts på mäsk från mältat korn. Det uttalas ”ishke baa” och betyder livets vatten
Uisuki: Det japanska ordet för whisky
Ullage: Gaeliskt uttryck för ”angles share”, änglarnas andel
Underback: Stor behållare där vörten samlas sedan draffen silats bort. Vörten förs vidare till Washback
V, W
Valinch: Stor pipett, ofta av koppar. Används vid uppsugning av whisky från ekfat
Wash: Det engelska ordet för mäsk, med en alkoholstyrka på omkring 8 till 10 volymprocent. Kallas i Nordamerika för beer.
Se även Mäsk
Washback: Ett jäskar gjort av antingen trä eller metall. Den kylda vörten pumpas från The Underback och tillförs jäst för att jäsa till mäsk
Wash Charger: En tank med pumpaggregat där mäsken från The Washback samlas upp för att sedan skickas vidare till The Wash Still
Wash Still: Se Mäskpanna
Vatted Malt: Läs mer under definitioner
Vatten: Råvara som ger både doft och smak. Det används för att stöpa kornet och mäska den torkade malten. Vatten som filtreras genom torv anses vara allra bäst. De flesta destillerier använder sig av mjukt vatten eftersom det lösgör smakrika ämnen ur mäsken. Däremot anses hårt vatten bättre vid grainwhisky-produktion
Whiskey: Irländsk och amerikansk stavning
Vintage: En whisky från en speciell och särskilt fin årgång
Viski: Finsk stavning av whisky
Wood: Synonym till ”cask” och ”barrel”
Worm: En kopparörsspiral som är en förlängning av kittelpannans Lyne Arm. Den ligger i en vattenbehållare (Worm tub) där den konstant sköljs av kallvatten för att spritångorna ska kylas av och bli vätska. Sällsynt i dagens industri
Worm Tub: Se Worm
Wort: Se Vört
Worts Cooler: En apparat som kyler varm vört från mäsknings- till jäsningstemperatur (vilken alltså är lägre)
V.V.O: ”Very Very Old” eller ”Vatted Very Old”
Vört: Den söta vätska som framställts genom att blanda korn med vatten, vilket leder till omvandling av stärkelse till socker. Man blandar sedan jäst i vörten för att jäsningen skall komma igång och omvandla sockret till alkohol