- Sverige -
Svensk whisky när den är som bäst...
Redan 1815 finns en sammanställning över handelsvaror i Göteborg där uesqueba – det gaeliska ordet för whisky – beskrivs som ”en stark drick, som mycket beredes i England”. Under det törstiga svenska 1700-talet konsumerades oskobad i våra stora städer och vi kan följa drycken ända in i Carl Michael Bellmans ungdomsdiktning på 1760-talet. Det skulle dock dröja innan whiskyn fick folklig förankring. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet blev whisky en modedryck, men då främst i högre ståndskretsar där den oftast avnjöts som bål med mycket tonic, citron och socker. Whiskyns folkliga genomslag skulle dröja till dess charterresorna blev populära på 1960-talet när en flaska Chivas Regal eller Glenfiddich från taxfreebutiken blev en statussymbol i folkhemmet. Det stora svenska maltwhiskyintresset blommade ut under de år då utbudet på Systembolaget växte från en handfull sorter till åtskilliga hundratals. Att whiskyklubbar började växa fram över hela landet är dock en mycket sentida och mycket svensk företeelse där Systembolagets ambition att erbjuda ett brett sortiment har varit mycket betydelsefullt.
Planerna på att tillverka whisky i Sverige uppstod första gången på 1930-talet. AB Vin & Sprit hade monopol på tillverkning och orostiderna i världen gjorde att man ville försäkra sig om tillgång på gin, rom, cognac och andra importerade spritsorter genom egen inhemsk produktion. Där och då föddes tanken på att göra svensk whisky. Processen var dock inte enkel, kunskapen var ringa och planerna skrinlades. 1955 uppstod en möjlighet. Bladnoch Distillery skulle avrustas och Vin & Sprit köpte det gamla skotska låglandsdestilleriets pannor. Nu följde år av experiment och provbatcher. 1961 var man klara och den första svenska whiskyn lanserades på Systembolaget. Namnet och etiketten inspirerades av Regalskeppet Wasa som bärgades ungefär samtidigt som introduktionen. Skeppets såldes fram till 1971 då projektet upphörde, mäskpannan fick övergå till att producera akvavit och spritpannan hamnande så småningom på museum. Nästa svenska whiskyprojekt skulle dröja fram till mitten av 1990-talet då Lohdian Whisky i Ludvika hade långt gångna planer. Det blev dock Mackmyra som lyckades axla skeppets mantel i och med lanseringen av Preludium 2006.
Sedan dess har flera svenska destillerprojekt förverkligats och i dag destillerar en lång rad svenska destillerier maltwhisky. Sett till antalet destillerier är Sverige i dag ett av världens tre mest destilleritäta länder.
— Svensk whisky —
Deras kändaste whisky länkade till destillerierna
Sveriges nordligaste whisky destilleri som föddes på hösten 2004 i Ådalen.
Det svenska originalet sedan 1999.
Ett av världens minsta kommersiella Pot Still destillerier.
Gotlands största, dock inte första whiskydestilleri som specialiserat sig på ekologisk framställning.
En torvrökt, karaktärsstark och personlig whisky från västkusten.
Gotlands första whisky som endast utgivit en specialutgåva 2013.
Sveriges första svenskproducerade ekologiska whisky.
Även vår andra Ö Öland har en egen whisky med rökig karaktär.
Ett av de senaste destillerierna i Sverige som ännu inte har en färdig produkt ute på marknaden.
Bergslagens destilleri i Örebro släppte 2017 sin första single malt "Sherry Darling".
Whiskyn 'W' lanserades på hösten 2015 som är lagrad på äppel-brandyfat.
Sveriges senaste tillskott av destillerier som beräknar ha sin egen whisky klar år 2019